Önnek van biztonsági mentése?

 

Leendő ügyfeleinknél a felméréskor mindig elhangzik az kérdés, hogy „mentés van-e”?

Jó esetben azonnali a reakció, hogy persze:

– Van a szerverre dugva egy külső HDD vagy

– Van egy NAS-unk.

 

Az esetek döntő többségében viszont az alábbi válaszokat kapjuk:

– Néha kimásolom az adataimat egy pendrive-ra;

– Pendrive-ra dolgozom;

– Van egy külső HDD-m azon van;

– Dropbox, One Drive van a gépemen;

– Néha kiírom CD/DVD-re.


Ezek a visszajelzések számunkra azt jelentik, hogy néha van… El kell, hogy szomorítsunk viszont: ezek nem mentések.

Na de akkor mitől mentés a mentés? Kérdezhetnénk jogosan.

Először is meg kell határoznunk a tartalmát és hozzáférhetőségét.

Tartalmát tekintve a cég számára fontos adatok halmaza kell, hogy legyen, amik lehetnek:

– Dokumentumok;

– Excel táblák;

– Képek;

– (A cég számára fontos) egyéb dokumentumok;

– Adatbázisok; stb.

 

Ebből is láthatjuk, hogy Micike nyaralási fotói, torrentjei és magánjellegű tartalmai például nem feltétlenül kellene, hogy a mentésünk része legyen. (Arról majd egy másik cikkben írunk, hogy ezek egy jól szervezett és IT policyval ellátott céges informatikai rendszerben jelen sincsenek.)

A hozzáférhetőség kérdése a másik alapvető szempont, ez dönti el ugyanis, hogy a mentésünk milyen gyakorisággal történjen, illetve hogy milyen gyorsan állnak rendelkezésünkre a tárolt adatok.

Képzeljük el, hogy van egy olyan dokumentum, amit 3-4 ember szerkeszt a cégnél folyamatosan. Ha ezzel történik valami, azt jó, ha szinte azonnal elő lehet venni a mentésből és lehetőleg a legutolsó állapotát vagy – verziókövetés esetén – az utolsó akár 100 állapotát is.

Szerver operációs rendszert viszont elég egy héten egyszer elmenteni, hiszen a rendszergazda felügyelete alatt nem történhet nem dokumentált változás, tehát azt teljes biztonsággal helyre tudja állítani az 1 héttel ezelőtti mentésből is.

Ugyanígy jelentős elvárás, hogy mentésünk lehetőség szerint azonnal – vagy legalábbis rövid időn belül – a rendelkezésünkre álljon. Menthetünk akár felhő alapú tárhelyekre is, viszont figyelembe kell vennünk, hogy a szinkronizálás és letöltések nehézkessége miatt mind a feltöltés, mind a kívánt adatok elérése rendkívül hosszadalmas lehet.

Másodszor próbáljuk meg megválaszolni azt a kérdést, mit kell tudnunk, hogy fogalmunk legyen arról, miért nem elégséges az elején felsorolt mentések egyike sem.

 

Egy profi mentést

– Valamilyen erre a célra készült szoftver végez és nem a felhasználó;

– Szinte emberi kéz érintése nélkül készül – mint a Nógrádi sós ropi. (Tehát az automata akkor is elkészíti a mentést, ha neked nincs kedved vagy éppen szabin vagy.);

– Ciklikus (napi, heti, havi, vagy akár azonnali a file változáskor);

– Külön adathordozóra készül és nem a gépedre (NAS, külső hdd, stb…);

– Védve van a külső támadásoktól szoftveresen (ransomware-ek, vírusok, véletlen törlés);

– Fizikailag is védve van a külső behatásoktól (bizonyos esetekben akár a cég székhelyéről is rendszeresen elszállítják vagy külső biztonságos tárhelyre másolják);

– Helyreállítható, és ezt le is tesztelik ciklikus időközönként, hogy valóban az-e.

 

Ha kicsit mélyebben belemerülnénk a témába, akkor beszélhetnénk akár a különböző mentési stratégiákról is, de az igazán szakmai tartalmaktól igyekszünk megkímélni benneteket. (Aki esetleg további részletekre kíváncsi, jobban is belemerülhet a témába a wikipédia erre vonatkozó cikkeivel.)

Ezek alapján azt hiszem már láthatjátok, hogy ezzel a cikkel is még csak a felszínt kapargatjuk amikor arról beszélünk, hogy van-e mentésünk.

Egy biztos, ha ránk bízod, akkor az a fent említett kritériumoknak 100%-ig meg fogunk felelni és bármi történik, nyugodtan hátra dőlhetsz:

Az adataid biztonságban vannak.